Viby skola
Glada vinnare. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Johan överraskar med tårta

1:31 min

I går stod det klart att Viby skola, även detta år vann den lokala finalen i Vi i femman. Som tradition bjuder Johan vinnarklassen på tårta.

Maja Linder och Filip Hannjö berättar för Johan att de var så nervösa att de skakade när utslagsfrågan lästes upp. Väntan på om deras svar var korrekt kändes lång, men när de förstod att de vunnit skrek de rakt ut.

Förra årets vinnare Milton Andersson & Matilda Persson fanns på plats i går för att stötta Maja och Filip. De var också nervösa och tycker det är roligt att skolan återigen vann.

- Tror det är en slump.

Maria Averö, lärare i den vinnande klassen tror att det mest är en slump att Viby skola vann även detta år. Men eleverna på skolan är väldigt duktiga och allmänbildande. Att de har bra kemi och engagemanget från lärare och elever på skolan är receptet till vinsten berättar hon. Maja tror att de beror på att de är en mindre skola, att alla känner alla och det gör dem tajta.

Johan tar också reda på varför de inte hade bättre koll på potatis, som var svaret i tävlingsmomentet Stegen. Detta eftersom området kring Viby består av potatisodlingar. Klicka på ljudfilen ovan för att höra Maja och Filips förklaring.

I morgon torsdag tävlar Viby skola mot alla de andra tjugofyra vinnarna i Sverige. Fyra av dem tar sig vidare till slutstriden i SVT. Vad passar bättre än att ladda upp med tårtan, som Johan tagit med sig som en överraskning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista