Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte frivilligt - behövande ska få hjälp

Publicerat onsdag 10 februari 2016 kl 11.05
Samordnare: Det här är ingen frivillig aktivitet.
0:55 min
Östra kommunhuset
1 av 2
Östra kommunhuset i Kristianstad. Foto: Wivan Kristina Sandberg/Sveriges Radio
Jennie Salmén
2 av 2
Jennie Salmén, psykiatrisamordnare. Foto: Privat.

Att se till att personer som behöver stöd och hjälp från flera myndigheter - får hjälp med kontakter och samordning - det är ett lagstadgat krav på myndigheterna.

Det här gäller oavsett om det handlar om barn med diagnoser, sjuka äldre eller missbrukare - och det är inte frivilligt.

– När vi ser ett behov och vi ser att det finns många aktörer, och den enskilde eller anhöriga önskar det, då har vi en skyldighet.

– Det är ingen frivillig aktivitet, utan det är en modell vi inte bara bör – utan ska arbeta med, säger Jennie Salmén är psykiatrisamordnare i Kristianstads kommun där man arbetar mycket med SIP, samordnad individuell plan för de som behöver hjälp.

I Kristianstad har man en lokal överenskommelse för hur man ska arbeta med att upprätta planer.

När det gäller barn och unga jobbar man med något som kallas lotsmodellen, där varje barn får en lots som blir den som ansvarar.

Inom kommun och psykiatri, framför då allt inom psykosteamet, arbetar man med en metod som heter case managementmetoden.

Där håller man resursgruppsmöten, som leder fram till en SIP.

Inom kommunen är case management metoden utbredd.

Den används i många kommuner. Och  inte bara inom missbruksvården, utan även i de verksamheter som arbetar med personer med psykiska funktionshinder.

– Vinsterna är att vi har all kompetens samlad, att den enskilde är med och att vi samordnar.

– Ingen ska behöva vara sin egen samordnare, och ingen anhörig ska behöva göra det. Det är inte okej, säger psykiatrisamordnare Jennie Salmén.

– Det är vi professionella som ska ta ett samordningsansvar och det ska vi inte göra över telefon utan att den enskilde är där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".