Lodjursunge.
1 av 2
Lodjursungar har fotograferats i nordöstra Skåne. Lodjuret på bilden är dock inte skånskt. Arkivbild. Foto: Bernard Landgraf, cc-by-sa 3.0 via Wikimedia Commons
Varg i nordöstra Skåne.
2 av 2
Varg i nordöstra Skåne. Foto: LE Carlsson

Lo med ungar i Skåne

Nils Carlsson: Det har blivit svårare att spåra för vi har mindre snö
5:30 min

Just nu pågår rovdjursinventering i Skåne och länsstyrelsen har konstaterat att det finns en handfull ensamma lodjur i länet och en lodjurshona med ungar i nordöstra delen av Skåne

- Det är första gången i modern tid som vi fångar lodjursungar i Skåne på bild, säger Nils Carlsson rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Dock är det svårt att se på länsstyrelsens bild vad den föreställer och det krävs enligt Nils Carlsson ett tränat öga för att se att det är lodjursungar.

Under tisdagskvällen vittjades en av länsstyrelsens rovdjurskameror i  nordöstra Skåne och länsstyrelsen kunde då dessutom konstatera att den hade fotograferat en varg den 29:e januari.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".