kors
Skåningarna är tredje snabbast i landet på att begrava sina anhöriga. Foto: Tomas Oneborg / TT

Långa väntetider för begravning

1:29 min

Det tar i snitt 20,3 dagar innan en avliden person begravs eller kremeras i Sverige. När en ny lag infördes 2012 gick väntetiden ner men har åter börjat öka. 

2012 trädde en ny begravningslag i kraft som fastställer att det får ta högst en månad mellan dödsfall och gravsättning eller kremation. 

Strax efter började den tidigare långa väntetiden innan begravning/kremation att sjunka. Men nu ökar antalet dagar mellan dödsfall och begravning på nytt. Antalet dagar innan begravning eller kremation ligger nu på 20,3 i snitt för hela riket. Längst tid tar det i Stockholms län - 24,8 dagar.

I Skåne tar det i genomsnitt 18,3 dagar vilket är tredje snabbast i landet.

– Vi har aldrig varit påverkade av lagen, det finns god tillgång på begravningstider. Det är storstäderna som har större problem med det, säger Lars Nilsson, begravningsentreprenör i Bromölla-Sölvesborg.

Samtidigt ser han hur allt fler väljer kremation framför en traditionell jordbegravning.

– Jag har jobbat här i 25 år och när jag började var det kanske 80 procent jordbegravningar och i dag är det väl 85-90 procent kremationer. Det ena krematoriet efter det andra läggs ner i vår omgivning så de krematorier som finns blir ju hårdare belastade.

För att minska risken för fortsatt ökande begravningstider skulle Lars Nilsson gärna se att staten eller Svenska kyrkan centralt tar över ansvaret för kremeringar.

Vi har ju massa kvicksilver och gifter i våra kroppar som går upp med röken när de kremerar. Ett reningsverk i dag, det kostar rätt så många miljoner att bygga ett krematorium och det har en liten församling knappt råd med i dag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista