Odlingsplatta med bakterier
Odlingsplatta med bakterier. Foto: Lars Pehrson/ TT

MRSA ökar dramatiskt i Skåne

1:26 min

Antalet fall av sjukhussjukan MRSA ökade med 45 procent förra året enligt preliminära siffror från Smittskydd Skåne. Detta sa jämföras med 2014 som i sin tur var ett rekordår för de resistenta bakterierna.

- Vi har de senaste åren sett en ökning varje år men under 2015 blev den här ökningen väldigt mycket snabbare, säger Håkan Mjörner som är smittskyddsläkare i Skåne.

Håkan Mjörner menar att de resistenta bakterierna kommer från utlandet.

- Vi har inte analyserat detta i detalj ännu så vi kan inte ge några exakta besked men en stor del av den här ökningen under 2015 beror sannolikt på en ökad migration, säger Håkan Mjörner.

Hur ska vården hantera att migrationen ger fler MRSA-fall?

- Alltså vården ska idag ha sådana rutiner så att det inte ska innebära någon risk för patienterna så länge man följer de basala hygienrutinerna. Sen får man vara noga med att i de fall där personer har infektioner med stafylokocker att man odlar och kan konstatera om de är resistenta för det påverkar ju valet av antibiotika vid behandlingen, säger Håkan Mjörner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista