Katt (arkivbild). FOTO: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Katt (arkivbild). FOTO: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Kattsalmonellan är här

0:42 min

Hittills i år har det varit en stor ökning av salmonella hos katter i landet - en smitta som kan överföras från katt till människa.

Under januari och den första veckan i februari har 81 fall av salmonella hos katt kommit in till statens veterinärmedicinska anstalt, vilket kan jämföras med de 83 fall som rapporterades in under hela 2015.

Veterinären Karin Löfqvist på djursjukhuset AniCura i Hässleholm har inte märkt av någon ökning men hon tycker att det är viktigt att ha ögonen öppna och uppsöka veterinär om man misstänker smitta.

– Salmonella är en bakteriesjukdom som ofta ger omfattande diarréer, kräkningar och feber. Det finns allvarliga fall där djuren dör men de allra flesta salmonellainfektioner hos katt är självläkande, de blir bra av sig själv med understödjande behandling och diet, säger hon.

Någon exakt förklaring till varför så många fall av salmonella upptäckts i år kan inte Statens veterinärmedicinska anstalt ge. Men antagligen har katterna smittats efter kontakt med småfåglar som ofta bär på salmonellabakterier. Det kan även smitta från katt till människa om man får i sig bakterierna oralt, men man behöver inte sätta sin katt i karantän.

– Naturligtvis kan du klappa din katt men du ska hålla en god handhygien och undvika att bli kontaminerad av kattens avföring eller uppkastningar, säger Karin Löfqvist.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista