Praktiska gymnasiets fasad i Kristianstad
Praktiska gymnasiet i Kristianstad hotas av vite. Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Kritiska till Skolinspektionen

1:41 min

Praktiska gymnasiet i Kristianstad kan behöva betala 350 000 kronor i vite när Skolinspektionen tar hjälp av Förvaltningsdomstolen för att driva in pengarna.

Nu beslutar myndigheten om ett nytt föreläggande om inte skolan kommer tillrätta med sina problem.

Det var under våren förra året som Skolinspektionen, efter ett besök på Praktiska gymnasiet i Kristianstad, bedömde att skolan hade brister som behövde åtgärdas. Skolan kunde, enligt myndigheten, inte alltid anpassa sin undervisning till elevernas kunskapsnivå. De brast även när det kom till att erbjuda eleverna den undervisning och aktiva lärarstöd som krävdes för att eleverna skulle kunna uppnå kunskapskraven.

Som orsak till bristerna pekar Skolinspektionen bland annat på att en dryg tredjedel av lärarkåren vid ett besök i oktober saknade lärarutbildning samt att skolan hade en hög omsättning av lärare.

Eleven Malou Evaldsson som läser till makeupstylist på Praktiska Kristianstad håller inte med om kritiken.

–Jag tycker att det är skitdåligt. Vi får tillgång till hjälp. Mer än vad man får i en vanlig klass där man är över tjugo personer,

Patrik Wigelius är myndighets- och kvalitetsansvarig på företaget som driver skolan Praktiska Sverige AB. Inte heller han håller med om Skolinspektionens beslut. Han menar att skolan har gjort vad den ska när det kommer till att åtgärda bristerna.

– Det har skett framsteg, det skriver också skolinspektionen i sitt beslut. Däremot anser man att vi behöver göra mer, säger Patrik Wigelius från Praktiska Sverige AB.

Skolinspektionen har även tagit beslut om ett nytt föreläggande med vite på 750 000 kronor om inte skolan kommer till bukt med sina problem.
Hotet om vite väcker oro om nedläggning hos eleven Malou Evaldsson

–Jag har ingen lust att byta skola. Jag vill ha mina lärare och jag vill gå med dom jag går med i min klass, säger Malou Evaldsson.

Men myndighets- och kvalitetsansvarige för Praktiska Sverige AB Patrik Wigelius vill ge lugnande besked.

–Praktiska har aldrig och kommer inte att stänga någon skola på grund av ett vitesföreläggande,

Praktiska Sverige AB har fram till den 9:e maj på sig att komma tillrätta med sina brister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista