Peter Englander i sitt orangeri.
1 av 3
I Peter Englanders orangeri finns bland annat ett olivträd, ett citronträd och ett fikonträd. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Peter Englander i sitt orangeri.
2 av 3
Peter Englanders värmelampa sprider ett brandgult ljus i orangeriet. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Peter Englander och hans persikoträd.
3 av 3
Ett persikoträd bör planteras mot en vägg i söderläge, säger Peter Englander. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Han odlar det omöjliga

1:18 min

Peter Englander stoppas inte av ett par minusgrader. I hans orangeri har citronerna just mognat.

I det brandgula skenet av en värmelampa växer fikonträd, citronträd och olivträd. Vi befinner oss i trädgårdsdesignern Peter Englanders orangeri, i hans trädgård i Simrishamn. Peter har specialiserat sig på att odla exotiska växter. Eller på att odla det omöjliga, som han själv säger. Och han har skrivit en bok på samma tema.

– Jag har alltid hållit på med det här. Gått över ån efter vatten. När jag bodde i Värmland ville jag odla engelska rosor och när jag flyttade ner hit ville jag odla olivträd, säger Peter.

I trädgården växer aprikosträd och persikoträd. Orangeriet används för de växter som inte tål den svenska vintern. Och för den som inte har ett orangeri rekommenderar Peter ett vanligt garage.

– Ställ bilen på gatan. Den är härdig,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista