Sjuksköterskan Carina Johansson tog intitativ till att bjuda in regionpolitikerna till akuten i Helsingborg
Sjuksköterskan Carina Johansson vill ha en ny vårdavdelning på sjukhuset. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio

Anställda på akuten i Helsingborg kräver ny vårdavdelning

0:33 min

Under 2015 var överbeläggningarna på Helsingborgs lasarett i snitt 22 patienter per dygn. Därför behövs det en ny vårdavdelning säger akutpersonalen som bjudit in regionpolitikerna till ett öppet möte i dag.

För sjuksköterskan Carina Johansson som skrivit inbjudan var det en särskild händelse som fick bägaren att rinna över.

- Halva akutmottagningen var avdelad till att vårda inneliggande patienter och det kan man inte riktigt acceptera tycker jag, att vi drar ner akutmottagningens resurser med 50 procent, säger hon.

Carina Johansson säger att överbeläggningarna går ut över patientsäkerheten.

- Det går inte att både bedriva en akutmottagning och samtidigt bedriva ett vårdavdelningsarbete med allt emellan tio och 25 inneliggande patienter, säger hon.

En vårdavdelning ska sköta medicineringar, journalanteckningar, rondarbete, hjälpa med tvätt, toalettbesök och ge mat. Något som akuten inte är dimensionerad för.

Överbeläggningarna har funnits under lång tid, och trots att politikerna lovat bättring så har ingenting hänt.

- Det känns otroligt. Det känns ibland surrealistiskt att det ska behöva vara så här, säger Carina Johansson. Att våra politiker som har ekonomin i sin hand fortsätter på det här viset år ut och år in och det blir bara värre.

Miljöpartisten Anders Åkesson är förste vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden. Enligt Åkesson har man utökat antalet platser inom Hälsostaden Ängelholm från sex till tolv. Dessutom har man utökat med åtta nya platser på infektionsavdelningen som öppnade igen i december 2015.

– Och vi planerar att utöka platserna totalt sett.

När kan dock inte Åkesson ge något klart svar på.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista