Dagens lunch på gymnasieskolan Åbyskolan.
1 av 4
Utöver den vanliga maten finns varje dag bland annat en soppa, ett vegetariskt alternativ och ett salladsbord. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Sabina Tucic är kökschef på gymnasieskolan Åbyskolan i Klippan.
2 av 4
Kökschef Sabina Tucic menar att mycket handlar om hur man presenterar maten. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Dagens skolmatslunch på Åbyskolan.
3 av 4
Dagens skolmatslunch på Åbyskolan. Det bjuds bland annat på gulaschsoppa. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Sabina Tucic, kökschef, vid brödet.
4 av 4
Varje dag bakar Sabina Tucic och hennes kollegor bröd till eleverna på skolan. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Förmiddag med Helene

Snygga rätter tar Klippan till SM i skolmat

Kökschefen: Man ska visa upp det man gör
2:05 min

På Åbyskolan i Klippan lagas skolmat i toppklass. Och hemligheten ligger i hur maten presenteras, menar kökschefen Sabina Tucic.

Gymnasieskolan Åbyskolan i Klippan är en av fem skolor som ska delta i skolmats-SM. Den 5 april kommer tävlingsjuryn till skolan och ska smaka av maten. På tävlingsmenyn står bland annat tomatsoppa med dinkelfoccacia, matkornspanna med köttbullar och gibanica på filodeg med fetaost. Det är Lill Spenninge, måltidschef på Klippans kommun, som har nominerat Åbyskolans kökspersonal till tävlingen.

– Vi brukar säga att Åbyskolan är Klippans flaggskepp, när det gäller mat. Sabina och hennes team har något extra, säger hon.

Sabina Tucic är kökschef på skolan. Just nu är det lunchrusning och hon har fullt upp med att rätta till skedar som ramlat ner i maten, hämta mer sås och skiva upp bröd. Hungriga elever skyfflar upp gulaschsoppa, ratatouille och panerad flundrafilé på sina tallrikar. Till det blir det hembakt bröd och flera sorters sallader.

– Jag tycker inte det är svårt att göra bra skolmat,

En skolmåltid på gymnasieskolan får kosta max 14 kronor. Men Sabina Tucic tycker inte det är några problem att hålla nere kostnaderna. Enligt henne ligger utmaningen snarare i att presentera skolmaten på rätt sätt. Att lägga upp den snyggt och att använda rätt ord för att beskriva den. Hon menar att detta är centralt, när det handlar om att göra bra skolmat.

– Det är viktigt att visa upp maten på ett bra sätt. Och att visa de olika kombinationerna. Ibland säger eleverna att ”oj så mycket gott, vad ska vi välja?”. Då måste man kunna visa upp alla möjligheterna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".