Pass, arkivbild
Pass, arkivbild Foto: Fredrik Sandberg / TT

Migrationsverket utökar enheten för ID-kontroller

1:23 min

Migrationsverkets särskilda ID-enhet utökar nu sin verksamhet för att hinna kontrollera asylsökandes id-handlingar.

- Vi kommer att utöka verksamheten i form av regionala granskningsstationer också.

– I Skåne kommer det att etableras en satellit till ID-enheten där det kommer att finnas granskare på plats för att få ett bra flöde ihop med asylprövningen, säger Jan Westmar, enhetschef på Migrationsverkets ID-enhet.

Den personal som kommer att arbeta på de nya enheterna utbildas nu under februari och planen är att de ska börja kontrollera handlingar redan i mars. Man räknar med att fem-sex personer ska placeras på varje så kallad satellitenhet.

Trycket på ID-enheten har varit hårt redan innan den stora tillströmningen av asylsökande till Sverige i slutet av förra året. Myndigheten har ännu inga uppgifter på hur många falska id-handlingar som upptäckts hos de personer som kommit till landet under hösten och vintern.

- Det senaste halvåret är svårt att säga eftersom alla handlingarna från den stora inströmningen ännu inte har granskats. Men generellt har det varit i snitt 5-6 procent som bedöms som falska eller manipulerade, säger Jan Westmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista