Region Skånes kontorshus i Dockan i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
Från och med 15 mars får kommunerna betala för bårhusvistelser efter ett beslut i regionstyrelsen. Foto: Johan Nilsson / TT

Kommunerna måste betala för bårhusplatser

1:19 min

I går torsdag klubbade regionstyrelsen igenom avgifter för bårhusvistelse. Genom att kommunerna betalar för dem som avlidit på kommunala boenden hoppas regionen spara över 6,5 miljoner.

Från och med 15 mars kommer skånska kommuner att få betala för vissa kroppar som förvaras på sjukhusens bårhus. Det gäller de fall när en person avlider i hemmet men har hemsjukvård eller den som avlider på ett kommunalt boende. Dessa fall utgör ungefär 40 procent av beläggningen på bårhusen.

Daniel Hedén är socialdemokratisk ordförande i servicenämnden, som hanterade förslaget innan det klubbades av regionstyrelsen vid förra sammanträdet:

Vi har en växande befolkning men det vi också har som kanske är ett större problem är längre och längre vistelsetider på bårhusen, vilket skapar dels trängsel men också arbetsmiljöproblem på bårhusen. Då är avgifterna ett sätt att se till att kropparna inte ligger för länge. 

Utöver en inskrivningsavgift på 500 kronor kommer det kosta kommunerna 100 kronor per kropp från och med den sjätte dagen.

Vistelsetider på i genomsnitt 15 dagar har lett till överbeläggningar på bårhusen. Trots investeringar i nya bårhusplatser i både Lund och Ängelholm räcker regionens 483 platser inte till.

Genom avgifterna kommer Region Skåne få full kostnadstäckning för verksamheten. Just nu går regionen 6,6 miljoner kronor back på att inte ta betalt av kommunerna.

Men en anledning till att det drar ut på tiden kan vara att de anhöriga inte hittar passande datum för begravning.

– Då skulle man kunna resonera att man borde skicka en faktura till dödsboet istället men det har vi inget lagrum för att göra, säger Daniel Hedén. 

Avgifterna börjar gälla 15 mars i år men trots det har inte regionen informerat berörda kommuner innan beslut fattades, enligt Kommunförbundet Skånes avdelningschef för socialtjänst, vård och omsorg, Carina Lindqvist.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista