Tidningsbud på sin runda. Foto: Adam Ihse/TT.
1 av 2
Tidningsbud. Foto: Adam Ihse/TT.
Jessica Svenmar, vd för Tidningsbärarna. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Jessica Svenmar. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.

Nu delar tidningsbud ut post också

4:04 min

Sedan några månader tillbaka delar tidningsbuden ut post till skåningarna från Region Skåne och de skånska kommunerna. Snart blir det också möjligt att få vissa paket hemlevererade med tidningsbärarna.

En del skåningar, men inte alla, har märkt att det numera kommer post tidigt på morgonen.

– Jag har sett att tidningsbärarna lämnar post, och jag har tyckt att det varit konstigt, säger Daniela Guarachi.

– Jag kände inte till att man kan få post med tidningsbärarna, säger Nikki Johansson.

– Jag har märkt det någon gång. Dels får man räkningen från tidningen, och sedan har jag fått något mer som jag inte kommer ihåg vad det var, berättar Lars Nilsson.

– Ja, det har jag själv varit med om. Det är lätt att missa, för det har legat inne i tidningen, och jag har trott att jag har glömt att ta in posten på kvällen, förklarar Ingrid Rindestam Johansson.

Vad tänker du om det, att tidningsbärarna numera även har med sig post?

– Just det här handlade om läkartider, och det känns lite osäkert, för det är ganska viktigt att det kommer fram.

Tidningsbärarna är sedan i oktober underleverantör till Bring Citymail som vunnit upphandlingarna med Region Skåne och Kommunförbundet Skåne, det vill säga de skånska kommunerna. Bring Citymail finns i huvudsak i storstadsområdena och delar inte ut post varje dag, och det är där Tidningsbärarna kommer in.

– Ska de dela ut A-post, vilket Region Skånes och Kommunförbundet Skånes post är, så behöver de en samarbetspartner som är vid brevlådan varje dag, och vi är vid brevlådan varje dag, säger Jessica Svenmar, vd på Tidningsbärarna.

Men hur påverkar det era volymer och ert arbete?

– Tyvärr är det så i tidningsbranschen att antalet tidningar går ner, och det betyder att vi får med oss mindre på våra rundor. Samtidigt är rundorna lika långa, för vi måste passera alla brevlådor, fast vi inte har en tidning med oss. Då passar det bra att vi istället för att bara gå förbi lägger ner ett brev i lådan. Det kan eventuellt ta något längre tid, men för det mesta fyller det ut våra rundor.

I de östra delarna av Skåne har Tidningsbärarna sedan ett knappt år tillbaka även delat ut B-post från olika företag för Bring Citymails räkning. Där har det blivit så mycket post att fler tidningsbärare har behövt anställas.

För tidningsbuden innebär den nya arbetsuppgiften större ansvar och att de behöver utbildning i sekretess, som gäller för post. För skåningar som är vana vid att få sin post först senare på dagen finns det också ett par saker att tänka på, säger Jessica Svenmar.

– Det ena är att du ska säkerställa att din låda alltid är tillgänglig, oavsett om det är snö eller is, och det andra är att säkerställa att du tittar i lådan, när du får din tidning på morgonen, och att du inte råkar slänga bort övriga saker, betonar hon.

Inom kort börjar Tidningsbärarna även att dela ut mindre paket som beställts hos vissa internethandelsföretag. En fördel är, enligt Jessica Svenmar, att budet kommer vid en tidpunkt då de flesta oftast är hemma.

– Det betyder att vi distribuerar ditt paket fram till din låda, och du behöver inte gå till ett ombud. Det kan vi göra måndag till lördag, säger hon.

– Det är en jättespännande ny möjlighet som vad jag vet ingen annan erbjuder på marknaden.

Men är det här ett sätt att hitta nya marknader, när det är färre som har en prenumererad dagstidning?

– Absolut, för vi vill fortsätta distribuera tidningar och bidra till att tidningarna kan fortsätta att komma ut i pappersformat, men när upplagorna går ner, så blir det dyrt att distribuera en tidning. Kan vi då skapa en samdistribution genom att få intäkter via postdistributionen, så är det naturligtvis en viktig kombination för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista