Elev skriver
Elev skriver Foto: JESSICA GOW / TT

Skolor granskas i Simrishamn

1:08 min

Idag inledde skolinspektionen en granskning av skolor i Simrishamn som de misstänker kan ha brister.

Det är en rutininspektion som ska se om skolorna lever upp till kraven på kvalitet i undervisningen och en trygg miljö för elever och personal. Men det är inte alla skolor som granskas utan endast de där det finns en misstanke om eventuella brister.

– Vi har försökt förbereda oss så gott vi kan och tittat på de grejer som de eventuell skulle anmärka på, säger Joakim Kronvall, rektor på Borrby skola som fick besök av Skolinspektionen idag.

Förra året delade skolinspektionen ut en omfattande enkät till elever, föräldrar och lärare med frågor om undervisningen och studiemiljön. Efter att ha gått igenom svaren i har skolinspektionen valt ut sex skolor i Simrishamn som de besöker i veckan.

 – När vi besöker skolorna så träffar vi elever, personal och viktiga funktioner som elevhälsan och rektorn, säger Linda Abrahamsson på Skolinspektionen som ansvarar för granskningen. 

Om bristerna visar sig vara allvarliga kan skolan tvingas betala vite. På Borrby skola var det framförallt de låga svarsvärdena när det gäller studiemiljö som fångade skolinspektionen intresse. Men rektorn Joakim Cronvall är inte nervös över att bli granskad

– Jag tycker det är positivt. Det är ett sätt för oss att utvecklas och bli bättre på det vi gör. Skolinspektionens uppgift är ju att hitta luckorna där vi kan förbättra oss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista