Malin Riemann i sitt kök.
Malin Riemanns helg har ägnats åt förberedelser. På måndagskvällen avgår fackeltåget från Tivoliparken. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Hon går i täten av fackeltåget

1:47 min

På måndagskvällen uppmärksammas internationella barncancerdagen genom ett fackeltåg. Och på Lilla torg finns 300 marschaller, som Malin Riemann och hennes vänner ska tända.

Under söndagen hölls en loppis till förmån för Barncancerfonden Södra. Och på måndagen, den internationella barncancerdagen, fortsätter man med ett fackeltåg genom Kristianstad.

– Jag hoppas att det blir stämningsfullt. Och att man får lite tid för eftertanke, säger Malin Riemann, som är en av initiativtagarna.

År 2006 drabbades Malins dotter Selma av leukemi. Och under sjukdomstiden var Barncancerfonden Södra ett viktigt stöd för både Selma, föräldrarna och syskonen. Föreningen fokuserar, till skillnad från den nationella Barncancerfonden, främst på att stötta de familjer som drabbats. Det kan handla om allt från att köpa in spel till att ordna resor för barnen.

– Selma var ju inte sjuk hela tiden. Det fanns perioder när hon mådde väldigt bra. Och då fick vi åka till Disneyland Paris, berättar Malin.

Sju år efter att Selma fått sin diagnos gick hon bort i sjukdomen. Men Malin fortsatte att engagera sig.

– Jag vill försöka göra skillnad för de här barnen. Och vara delaktig,

Fackeltåget avgår från Tivoliparken klockan 18.00 på måndagskvällen och avslutas på Lilla torg, där 300 marschaller tänds. Dessa marschaller ska symbolisera de 300 barn som drabbas av cancer varje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista