Philipp Amelung kom med idén till en Wallanderopera redan 2009. I år sätts den upp på Ystad teater. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Philipp Amelung kom med idén till en Wallanderopera redan 2009. I år sätts den upp på Ystad teater. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Nu blir Wallander en opera

Kulturchef: Kan inte bli för mycket Wallander
4:22 min

Det finns redan massor av böcker, filmer, tv-serier, guidade turer och broschyrer om Kurt Wallander i Ystad. Men nu är det dags för Henning Mankells kriminalkommissarie att ta klivet ut på operascenen.


Den 13 augusti är det premiär för "W- the truth beyond" som operan heter.

Tyske musikdirektören Philipp Amelung från Universitetet i Tubingen fick idén då han läste Wallanderböcker redan 2009. Sedan dess har han samlat ihop sin ensemble. Fredrik Sixten har komponerat musiken, Klas Abrahamsson har skrivit själva storyn och så har finansieringen gått i hamn och rätt operaartister rekryterats. Den nya Kurt Wallander efter namn som Rolf Lassgård, Krister Henriksson och Kenneth Branagh blir Matthias Bocchio, från Argentina.

Hela operan kommer att sjungas på engelska och storyn är helt ny. Det var ett krav från Henning Mankell själv.

- Henning Mankell var mycket positiv och stöttade idén. Men han sa att historien inte fick ligga för nära någon av hans böcker, berättar Philipp.

Operan tar vid efter sista Wallanderboken och Kurt har börjat se tecken på Alzheimer och pensioneras. I Ystad jublar man över tillskottet till Wallanderserien.

- Det kan aldrig bli för mycket Wallander i Ystad, säger kulturchefen Charlotta Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".