Bengt Almfjord lär Emma Ernstsson att spela orgel.
Bengt Almfjord lär Emma Ernstsson att spela orgel. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Här skolas framtidens organister

2:10 min

Organisten Bengt Almfjord insåg att det krävdes en ny generation som kunde ta över, om hans yrke skulle överleva. Så han drog igång en orgelskola för barn.

I Visseltofta kyrka ljuder orgeln. Men det är inte organisten Bengt Almfjord som spelar, utan Hugo, 9 år, och Emma, 11 år.

– Jag spelade piano innan, men sen flyttade min pianolärare härifrån och då frågade Bengt om jag ville vara med, säger Emma.

Det råder brist på kyrkomusiker i hela landet. Och därför bestämde sig Bengt Almfjord för att starta upp en orgelkurs för barn. Idag är det fem barn som går och spelar hos Bengt.

– Det är för få som spelar orgel. Och det är ett fantastiskt instrument,

Bengt Almfjord tror att Hugo och Emma kan vara framtidens organister. Och Hugo verkar intresserad, men Emma har tänkt sig en annan yrkesbana.

– Det är inget fel på att vara organist. Men jag vill bli programledare eller nyhetsreporter, säger hon.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista