Febertermometer
Febertermometer. Foto: Privat
Morgonen med Anders Liljeqvist

Morgonen tar tempen

2:04 min

Så här i influensatider undrar lyssnaren Mallan vart på kroppen man mäter den exakta temperaturen. Lotta Arvidsson, som jobbar på apoteket ger svaret.

I Nyfiken på tar Morgonen reda på vart på kroppen man mäter den exakta temperaturen vid feber. Lotta Arvidsson, arbetar på Norrängens apotek i Kristianstad och hjälper till att reda ut frågan.

Att ta tempen i rumpan är fortfarande de sätt som ger mest exakt kroppstemperatur. Men när barnen blir lite äldre kan de vara mindre populärt att ta tempen just där. Då finns det andra sätt, som ändå ger ett ganska exakt resultat. Det viktigaste är att man vet sin normaltemp.

Viktigt att hålla munnen helt stängd.

När man tar tempen i munnen är det viktigt att hålla den stängd och att placera termometern på samma ställe varje gång. För att få en exakt temp i armhålan krävs det tio minuter, vilket kan vara krångligt på ett litet barn. Örontermometer är populärt när det gäller barn eftersom det går väldigt fort. Även där är det viktigt att du vet vilken normaltemp du eller barnet har och att den alltid tas i samma öra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista