Hemlösa i Hässleholm.
Jonas, Jörgen och Britgitta på stationen i Hässleholm. Ett ställe Jonas har hängt mycket på. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Hemlös i Hässleholm

1:56 min

För ett tag sen sov han i en sovsäck och lagade mat på stormkök. Nu har han bostad och livet håller på att ordna upp sig. Till helgen är det stor gala mot hemlöshet i Hässleholm.

Det hela började med att Birgitta Lovén som är komiker och skådespelare kontaktade Jörgen Johansson, fotograf och musiker, för att be honom göra en inledningsfilm till galan "Hemlös i Hässleholm". På ett frukostmöte för de hemlösa i staden träffade Jörgen Jonas, som då var hemlös. Han ville gärna berätta om sin situation och såg även en eventuell chans till ett nytt liv.

Att vara utomhus på natten är värre än någonting annat.

Just nu har Jonas ett tillfälligt boende och ska i slutet av februari börja arbeta. Detta tack vare filmen om honom, som Jörgen gjort. Filmen har i dag setts över 10000 gånger. Men bara för ett tag sedan sov han i en sovsäck och lagade mat i sitt stormkök. Livet handlade då om att få dagarna att gå och att få mat i magen. Att hans liv håller på att ordna upp sig är som en dröm berättar han, en dröm ingen får väcka honom ur.

Både Jörgen och Jonas kommer att finnas på plats på lördagens gala, som Birgitta Lovén står bakom. Hon har alltid velat hjälpa andra och menar att alla kan göra det om man bara vill. Hon har lyckats boka Lill Babs men även ett gäng lokala artister.

Enligt Jonas behövs det framförallt pengar till ett ställe, där de hemlösa kan vara under dagtid. Att få dagarna att gå och att vara sysslolös är hemskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista