Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag med Helene

Lottas sopprecept

Publicerat onsdag 17 februari 2016 kl 10.12
Lottas Röd linssoppa
1 av 3
Lottas Röd linssoppa Foto: Kajsa Littgren
Crème ninon - Grön ärtsoppa
2 av 3
Crème ninon - Grön ärtsoppa Foto: Kajsa Littgren
Köttfärssoppa med rotfrukter och tomat
3 av 3
Köttfärssoppa med rotfrukter och tomat Foto: Kajsa Littgren

Lotta Mellbergs tre härliga sopprecept, att bjuda på så här i februari. Kanske något för sportlovslediga barn.

Röd linssoppa

6-8 portioner:

  • 1 riktigt stor lök
  • 10 cm färsk ingefära
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1/2 msk malen koriander
  • 1/2 msk gurkmeja
  • 1 liten kanelstång
  • 1 msk garam masala
  • Salt och peppar
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 3/4 l vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong (tycker du det är svagt i smaken tar du en till)
  • 4 dl röda linser
  • 1 tsk sambal oelek

Gör så här:

Finhacka löken och ingefäran. Hetta upp lite olja och smör med löken och ingefäran i en stor tjockbottnad kastrull och fräs några minuter. Rör ner alla kryddorna och låt dem fräsa ihop med grönsakerna en minut. Rör hela tiden i grytan. Häll i tomatpurén och fortsätt röra en minut.

Häll i de krossade tomaterna, vattnet och de röda linserna. Lägg i buljongtärningarna och sambal oelek.

Låt soppan småkoka i 45-50 minuter tills linserna mjuka. Den enda nackdelen med denna och andra linssoppor är att de bränner vid lätt. Så lämna den inte ensam utan rör om i grytan med jämna mellanrum. Smaka av med salt, svartpeppar och sambal om du vill ha soppan lite hetare. Späd med mer vatten om det behövs.

Crème ninon - Grön ärtsoppa.

6-8 portioner:

  • 1 kg frysta ärter
  • 2 rejäla gula lökar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 3 tsk torkad körvel
  • 1,5 liter vatten
  • 4 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här:

Skala och hacka löken grovt. Häll en matsked olivolja i en kastrull, lägg ner löken och låt den bli genomskinlig, häll på körveln, salta och peppra. Häll på vattnet och lägg ner buljongtärningarna kastrullen. Lägg i de frysta ärtorna och låt grönsakerna koka under lock 5-10 minuter. Mixa soppan, tillsätt grädden och låt soppan koka upp.

En rejäl köttfärssoppa med rotfrukter och tomat

6 portioner:

  • 400-500 gram köttfärs - gärna fläskfärs av bra kvalitet
  • 2 stora gula lökar hackade
  • 4-6 hackade vitlöksklyftor
  • 5 hg tärnade potatisar
  • 4 hg tärnade morötter
  • 2 hg tärnad palsternacka
  • 2 hg tärnad kålrot
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 liter vatten
  • 1 burk krossade tomater (400 gram)
  • 2-3 buljongtärningar
  • 2 tsk paprikapulver
  • Salt och peppar

Gör så här

Bryn köttfärsen i lite rapsolja i en stekpanna, häll på paprikapulver, salta och peppra. Ta upp köttet och lägg det i din soppkastrull. Skölj ur stekpannan med lite vatten (max 1 dl) och häll det i kastrullen (mycket smak där)

Bryn löken, vitlöken och rotsakerna. Rör i tomatpurén, häll på de krossade tomaterna, vattnet och tillsätt buljongtärningarna. Låt grönsakerna koka upp och sjuda några minuter. Rör ner köttfärsen och låt allt småputtra i 15-20 minuter. Smaka av med mera kryddor. Kanske lite sambal badjak om du vill ha denna värmande soppa ännu lite hetare.

OBS! Om du inte har alla rotfrukterna hemma, kan du använda mer av det du har eller lägga till bönor, linser eller vad du hittar i skafferiet - bara den totala vikten grönsaker blir åtminstone 1,2- 1,3 kg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".