Thord Kristiansson, ordförande i Solidarisk Människohjälp
Thord Kristiansson i Ängelholm ser fram emot att papperslösa och EU-migranter ska få tillgång till vård Foto: Gunilla Nordström

Sjukvårdsbuss ska ge vård till papperslösa och EU-migranter

1:16 min

Organisationen Läkare i världen är på väg att starta en verksamhet med en sjukvårdsbuss som ska åka runt bland olika orter i Skåne och ge vård åt EU-migranter och papperslösa.

– Vi som arbetat med de här grupperna är väldigt glada för vi har märkt att det finns ett stort behov av vård för de här grupperna, säger Thord Kristiansson, ordförande i Solidarisk Människohjälp som länge arbetat med EU-migranter i Ängelholmsområdet.

Sjukvårdsbussen kommer att vara bemannad med läkare, sjuksköterskor och barnmorskor och där kommer också att finnas farmaceuter tillgängliga så att man kan dela ut medicin.

– Det har annars varit ett stort problem, säger Thord Kristiansson. Många ur den här patientgruppen saknar identitetshandlingar som gör det svårt för dem att ta ut medicin och ofta saknar de pengar också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista