Johanna Biarner från Mc Donald's i Ökrelljunga och Magnus Lind som är chef för arbetsmarknadsenheten i Örkelljunga kommun
Johanna Biarner och Magnus Lind ordnar speeddating för arbetssökande i Örkelljunga. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio

Speed-dejtning för nytt jobb

Speed-dejtningmetod för anställningsintervjuer testas i Örkelljunga
1:07 min

När Mc Donald's i Örkelljunga söker sommarjobbare testar de ett nytt sätt att rekrytera i samarbete med arbetsmarknadsenheten i Örkelljunga kommun. Alla som ville fick en chans att komma till arbetsmarknadsenheten och göra en tre minuter lång intervju med företaget.

- Det är väl lite speeddejtning-modellen det här att komma in och träffa en arbetsgivare under en kort period och presentera sig och lämna sina ansökningshandlingar, säger Magnus Lind som är chef på arbetsmarknadsenheten.

Johanna Biarner är driftschef på Mc Donald's i Örkelljunga. Hon säger att man ville prova en ny modell för att göra anställningsintervjuer när det är många som ska anställas. I det här fallet rör det sig om uppåt 30 personer.

- Vi har haft gruppintervjuer tidigare men vi känner att alla då inte får chansen att riktigt visa vad de går för, säger hon.

I stället får de som söker jobb alltså tre minuter på sig att presentera sig och visa vilka de är.

- Tre minuter räcker för att ställa de viktigaste frågorna, säger Johanna Biarner.

De som verkar intressanta kommer sen att kallas till en längre intervju. Amar Amer är en av dem som söker jobb hos hamburgerkedjan och han gillar metoden.

- Det funkar jättebra. Att söka jobb kan vara stressigt annars. Men här blir det inte samma stress. Det är helt ok, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".