Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Rekryteringen gäller bland annat personal till kommunens äldreboenden. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR Foto: Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Nya sätt att hitta sommarpersonal

1:55 min

Jobbmässor och reklam i sociala medier. De skånska kommunerna letar nya sätt att nå en svårflörtad grupp, vikarier inom vård och omsorg.

Det har länge varit svårt för kommunerna att hitta personal med rätt kompetens för vikariebehovet under sommarmånaderna. 

– När det gäller sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter har vi väldiga svårigheter att rekrytera. Så har det varit de senaste åren. När det gäller undersköterskor så har vi många sökande till våra semestertjänster men det är inte alla som har den rätta utbildningsbakgrunden, säger Carina Hall, HR-specialist på Östra Göinge kommun. 

Jobbmässor har blivit ett populärt sätt att visa upp de olika verksamheterna för potentiella kandidater.

Bromölla kommun har nyligen haft en egen sommarjobbsmässa och deltar också på dagens jobbmässa för vård- och omsorgspersonal i Kristianstad. Och dagens mässa blir den första någonsin för Östra Göinge kommun.

– Det är representanter för olika verksamheter som berättar om sin verksamhet och vad det innebär, säger Carina Hall.

Men för att nå en yngre målgrupp måste man finnas där den är. I Hässleholms kommun satsar man i år på betalda annonser på Facebook som ett komplement till tidningsannonser. 

Kajsa Sjögren är personalutvecklare på Hässleholms kommun.

Vi tror ju att i dag så har alla sina smartphones och kommer det då upp en annons på Facebook om sommarjobb, och man behöver sommarjobb, så klickar man där. Det är ett medium där man lätt kan dela till sin kompis eller kanske till sina barn.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista