Jan-Åke Wendel, andre vice ordförande FUB Sverige
Jan-Åke Wendel, andre vice ordförande FUB Sverige. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Eftermiddag med Conny Emmelin

"Alla människor som går till jobbet ska ha lön"

3:53 min

Det är självklart att funktionshindrade som utför ett arbete ska ha ersättning för det. Utan habiliteringsersättning blir det ännu svårare att få vardagen att gå ihop. 

Det säger andre vice ordförande Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, Jan-Åke Wendel, från Kristianstad.

Under onsdagen har P4 Kristianstad rapporterat om att socialnämnden i Klippans kommun ändrat sig kring den indragna habiliteringsersättning för personer inom daglig verksamhet enligt LSS. En ersättning på 800 kronor. 

Och Jan-Åke Wendel är kritisk till att Klippans kommun först tog beslutet att dra in ersättningen. 

- På gränsen till okunskap, att man inte känner till hur de verkliga förhållandena är, säger han. 

Habiliteringsersättningen

Det är upp till kommunerna själva att besluta hur mycket habiliteringsersättning man ska betala till dem som har daglig verksamhet inom LSS.

Det gör att det varierar mellan kommunerna om det betalas ut ersättning och hur hög den i så fall är.

För heldagsverksamhet får man exempelvis 700 kronor per månad i ersättning i Helsingborg medan man får 900 kronor per månad i Ängelholm och Bromölla.

Frågan är aktuell sedan Klippans kommun planerade att spara in på ersättningen på 800 kronor i månaden men de verkar nu ha backat från sparförslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista