Bokklubben Birgitta Nebeling och Mia Dimblad
Bokklubben Birgitta Nebeling och Mia Dimblad Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Bokklubben i Förmiddag

Bokklubben tipsar om ljudböcker

2:38 min

Att läsa när du kör bil, sitter på tåget eller håller på med något i trädgården kan vara lite svårt. Då kan en ljudbok vara den perfekta lösningen, när du inte har händerna fria eller befinner dig i rörelse. I dagens Förmiddag med Helene ger Bokklubben förslag och tips om ljudböcker.

I dagens Bokklubb delade Mia Dimblad och Birgitta Nebeling med sig om sina erfarenheter av ljudböcker.

Här kommer några godbitar att lyssna till:

  • Mitt första liv av Bodil Malmsten - Bodil Malmsten är uppläsare
  • Märkta för livet av Emelie Schepp - Katarina Ewerlöf är uppläsare
  • Jane Eyre - Charlotte Bronté - Katarina Ewerlöf är uppläsare
  • Brandkårsmysteriet av Martin Widmark - Johan Ulvesson är uppläsare
  • Stoner av John Williams - Björn Granath är uppläsare

Dessutom så tipsade Birgitta om John Taylors trädgårdsbok " Mitt trädgårdsår" som är en pappersbok med en massa goda tips över året i trädgården.

Mia, som också arbetar på biblioteket i Hässleholm, ville gärna komplettera med följande tips:

Jag rekommenderar den nya ljudboksspelaren i Elib där man kan låna strömmande e-böcker i Snokabibliotek.se (Skno-katalogen) Det bröts inte en enda gång på tåget mellan Hässleholm och Lund...;)

Liv efter liv av Kate Atkinson som strömmande e-bok är också ett pålitligt tips!

John Ajvide Lindqvist läser upp sina böcker fantastiskt!

Jag gillar Mirja Turnestedt som inläsare. Vi har flera exemplar av de som hon läst in de, flesta deckare + någon ungdom (Kristina Ohlsson, Ann Rosman, Ruth Rendell, Stephanie Meyer, John Green mfl.)  
Jag gillar böckerna om Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear trevlig 30 tals deckare om en kvinnlig privatdeckare i London. 

Jag har annars två favoriter – Den ena är Mikael Bergstrands serie där del 1 heter ”Delhis vackraste händer” som är väldigt rolig, dråplig  att lyssna på och samtidigt spännande. Björn Granath läser väldigt inlevelsefullt och roligt med en förställande röst när han ska vara Indiern.             

Den andra är Marianne Cedervalls serie om  Norrlandshäxan Hervor som läses på härlig norrländska av Gun Olofsson och läkaren Mirjam som läses på Gotländska av Susanne  Alfvengren. Första boken heter Svinhugg.

Andra uppläsare som är väldigt bra är Thomas Bolme, Jan Waldekranz och Torsten Wahlund (Maj Sjöwall och Per Wahlöös alla böcker)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista