Tandläkare, borr, tandhygienist, spottvask
Arkivbild Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Tandhygienisterna kommer få högre löner

1:31 min

Folktandvården Skåne betalar sina tandhygienister en lägre medianlön än de flesta andra länen i Sverige. Nu säger bolagets VD Marika Qvist att lönerna kommer att höjas.

P4 Kristianstad har tidigare uppmärksammat att tandhygienisterna inom Folktandvården Skåne har en betydligt lägre medianlön än de flesta av sina kollegor runt om i landet.

Nu ger bolagets VD Marika Qvist sin förklaring till lönebilden. Hon säger att den största orsaken till löneskillnaderna är att beslutsfattandet inom Folktandvården Skåne fram till ett par år sedan fattades av Region Skåne. Då beslutade man om tandhygienisternas lönenivå som den senare bolagiserade Folktandvården Skåne fick att utgå från.

– Vi har också de yngsta tandhygienisterna i Sverige hos oss. Det är klart att när du har jobbat länge i en verksamhet så får du också en högre lön,
säger Marika Qvist

Detta till trots har tandhygienisterna inom Folktandvården Skåne en jämförelsevis låg medianlön. Men Marika Qvist säger att de inom organisationen jobbar på att höja lönenivåerna.

– Min ambition är definitivt att våra kollegor under de närmaste åren kommer att se en betydligt högre nivå där vi närmar oss och går förbi ett antal landsting och regioner i Sverige,


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista