Första spadtaget för äldreboendet
Första spadtaget för äldreboendet Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio

Nytt äldreboende byggs i Kristianstad

Anna-Karin Edberg: Det här ska vara en byggnad som kan passa alla
1:22 min

Idag togs det första spadtaget för det nya äldreboendet på Fäladsområdet vid Sommarlust i Kristianstad. Att bygga äldreboende ställer höga krav på hållbarhet och flexibilitet.

Äldreboendet byggs i tre våningar och ska rymma sex olika avdelningar. Boytan är på 3900 kvadratmeter.

- Miljö och hållbarhet är viktiga frågor i byggbranschen och det handlar om att skapa en beständig byggnad som inte gör så stora avtryck på miljön, säger Markus Hammarström från Skanska som bygger äldreboendet.

Det är inte bara själva byggandet som ställer höga krav på hållbarhet det gör också planeringen för den verksamhet som ska vara i byggnaden.

Anna-Karin Edberg är professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad och hon framhåller vikten av att bygga flexibla äldreboenden.

- När jag tänker på flexibilitet så tänker jag på att det är viktigt att vi bygger boenden som kan anpassas för olika typer av boenden. Det ska vara en byggnad som passar alla som kan förändras efter de behov som finns, säger Anna-Karin Edberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".