Kultingar på  Råbelöfs gods utanför Kristianstad.
1 av 3
Kultingar på Råbelöfs gods utanför Kristianstad. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio
Sofia Brufors i den stora grishallen.
2 av 3
Sofia Brufors i den stora grishallen. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio
Kamp om den antibiotikafria mjölken på Robelöfs gods grisöppfödning.
3 av 3
Kamp om den antibiotikafria mjölken på Robelöfs gods grisöppfödning. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Hårdare antibiotikaregler välkomnas i Sverige

1:31 min

I EU föreslås en skärpning av antibiotikareglerna i djurhållningen, något som uppskattas i Sverige. Men frågan är hur det kommer att efterföljas.

Lantbrukarnas riksförbund menar att strängare regler kommer att gynna svenska bönder och köttkonsumenter men grisbonden Sofia Brufors i Kristianstad tror att det kommer att ta lång tid innan någon skillnad märks.

– Vi konkurrerar ju på ojämna villkor eftersom vi i Sverige har en annan djurhållningslagstiftning. Så de har nog en bra bit att gå för att komma upp på den nivån vi har här. För du kan inte med de system, smittryck och de sjukdomar som finns i Europa bara ställa om och sluta med antibiotika, säger hon.

Håller priserna nere

Sverige har sedan åttiotalet haft en restriktiv antibiotikaanvändning inom djurhållningen. Men i andra länder är det vanligt att djuren ges antibiotika i förebyggande syfte, så att de inte ska bli sjuka och därmed kan produktionskostnaderna hållas nere. Men grisarna som Sofia Brufors föder upp behöver ingen antibiotika om de inte blir sjuka.

Vi har ju en fördel i Sverige redan som det är. Så länge som jag har arbetat har vi aldrig använt antibiotika i förbyggande syfte. Vi är redan så långt före resten av Europa på den fronten. Nu har det ju blivit mer aktuellt de senaste åren på grund av MRSA-bakterier, sjukhussmittor och sjukdomar som sprids på grund av att antibiotika inte tar.

Ett första steg

Igår röstade en majoritet av EU-parlamentets miljö- och folkhälsoutskott för ett totalförbud av antibiotikaanvändning på friska djur. Och det är stor sannolikhet att det kommer att röstas igenom även i EU-parlamentet. Men om det kommer att efterföljas i praktiken återstår att se. Sofia Brufors menar att många europeiska bönder har helt andra villkor än de svenska

– De har gårdarna mycket närmare varandra och ett helt annat smittryck. Det är ju jättepositivt att de börjar arbeta för ett förbud för det blir ju ett folkhälsoproblem om vi låter det skena för långt, säger hon

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista