Förskola, arkivbild
Förskola, arkivbild Foto: Gorm Kallestad/TT

Hovrätten skärper straffet för barnskötaren

1:43 min

Hovrätten skärper straffet för den 41-årige man som har jobbat som barnskötare i Kristianstad och som dömts för grova sexuella övergrepp mot barn. Han får sju års fängelse.

I december dömde Kristianstads tingsrätt mannen till 6,5 års fängelse för att ha begått flera grova sexuella övergrepp mot förskolebarn i kommunen.

Enligt tingsrätten motsvarade straffvärdet för gärningarna 7,5 års fängelse men gav mannen en strafflindring på ett år eftersom han hjälpt till i utredningen.

Under fredagen kom hovrättens dom. Hovrätten anser att den samlade brottslighetens straffvärde är högre än vad tingsrätten kommit fram till och motsvarar fängelse i åtta år.

– Det är många barn som är drabbade och det är många brott det är frågan om så vi anser att straffvärdet ligger högre än vad tingsrätten gjort, säger hovrättsrådet Marianne Karlsson.

I likhet med tingsrätten ger hovrätten mannen ett års strafflindring. Barnskötaren döms därför till sju års fängelse.

Åklagare Pär Andersson var den som överklagade tingsrättens dom eftersom han ansåg att en rimlig påföljd istället skulle vara runt tio års fängelse.

– Jag har inte fått igenom tio år som jag yrkade på men man har ju dock höjt det något, kommenterar Pär Andersson.

– Sedan är det riksåklagaren och inte jag som disponerar över om det ska bli prövat i Högsta domstolen.

Skulle du vilja se en prövning?

– Jag vet inte. Jag får diskutera det med dem som för upp det till Högsta domstolen. Det är utan tvekan ett långt straff han dömts till, sedan handlar det om hur man bedömer det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista