shukri Mohamed och susanne bergman på urbana hembygdsgården
1 av 2
Shukri Mohamed och Susanne Bergman går igenom riksdagens utskott. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Arbete och välfärdsnämndens Ewa Jakobsen (M), Radovan Javurek (L) tillsamman med förvaltningschefen Merete Tillman.
2 av 2
Arbete och välfärdsnämndens Ewa Jakobsen (M), Radovan Javurek (L) tillsammans med förvaltningschefen Merete Tillman. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Fortsatt läxhjälp på Gamlegården

Susanne Bergman: väldigt betydelsefullt
1:36 min

Trots att det statliga projektet upphört så kommer Urbana hembygdsgården på Gamlegården att få att vara kvar tills vidare.

– Gamlegården är ett av våra största områden med flest barn. Löser vi Gamlegården och gör att de kommer in och blir skattebetalare så har vi alla vår pension säkrad. Gör vi inte det så har vi ett problem, säger Merete Tillman, chef för arbete och välfärdsförvaltningen. 

Kommunen vill satsa vidare

På Urbana Hembygdsgården kan nyanlända prova på fritidsaktiviteter, träffa folk och lära sig nya saker. Meningen är att erbjuda möjlighet till utveckling och integration. Det startade som ett statligt projekt 2013 men när det nu upphört har arbete- och välfärdsförvaltningen beslutat att fortsätta driva verksamheten i kommunal regi men fortsätta bekosta det genom statliga medel för integration och flyktingmottande. 

–  Många av de som kommer hit och vill lära sig svenska är mitt uppe i asylprocessen, de har inte kommit in på SFI och befinner sig ett limbo, säger Merete Tillman.

Pluggar statskick

En annan som är glad över att det blir en fortsatt verksamhet är Shukri Mohamed som sitter på hembygdsgården och får hjälp med komvuxläxorna av Susanne Bergman. Idag är det samhällskunskap som står på schemat.

– Jag kommer hit en eller två gånger i veckan och läser matte, svenska eller samhälle.

– Här kan man få träffa svenskar och få hjälp med småsaker. Jag tror att det är väldigt betydelsefullt att det finns ett sådant här ställe som man kan gå till, en mötesplats, säger volontären Susanne Bergman.

– Min dröm är att bli tandläkare om jag klarar svenska steg 1 och 2. Men om det är för svårt så vill jag bli barnskötare, säger Shukri Mohamed.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".