En man står i en ishall och tittar in i kameran.
1 av 2
Stefan Nilsson, från Rögleakademins ungdomsgrupp. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En man sitter vid sitt skrivbord och tittar in i kameran.
2 av 2
Lars Nyander, kommunalråd (s) i Ängelholm bekräftar att de godkänt handlingsplanen från Rögle BK. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Rögle gör om efter kritik

3:29 min

Efter P4 Kristianstads avslöjade om att hockeyföreningen Rögle BK petar 13-åringar har klubben nu gjort om sin ungdomsverksamhet.

Stefan Nilsson sitter med i Rögleakademins nybildade ungdomsgrupp. Han säger att det kommit något positivt ur den negativa uppmärksamhet som föreningen fick för snart ett år sedan då Sveriges Radio granskade deras ungdomsverksamhet.

– Vi har ju fått tänka till. Vi har träffat kommunen och försökt förklara för dem att vi förändrats. Jag tror att det har blivit en god diskussion av det. Vi har fått sätta oss ner vid vårt bord och förändrat de bitarna vi har kunnat göra, säger Stefan Nilsson.

Rögles ungdomsverksamhet ser idag inte ut som den gjorde sist vi pratade om den.

Efter P4 Kristianstads granskning hotade nämligen Ängelholms kommun med att dra in driftsbidraget på 4 miljoner kronor per år som Rögle har och föreningen tvingades plocka fram en handlingsplan där det tydligt skulle framgå att alla som vill också ska få spela till och med U15.

Det här var alltså ett villkor för att de skulle få behålla bidraget. Den nya handlingsplanen är nu godkänd kommunen.

Stefan Nilsson är en av 6 personer med olika erfarenhet av hockey som är med i Rögleakademin. De har ansvar för att se till att ungdomsverksamheten följer de nya styrdokumenten som föreningen tagit fram.

– Det ligger väldigt mycket i det här att det finns alldeles för många barn som inte kan hålla på med det som är kul. Så upp till och med 15 så kommer alla att få vara med i Rögle BK, säger han.

Nu hoppas Rögle att fler etablerade hockeyföreningar satsar på breddverksamhet, som bland annat handlar om att försöka behålla och utveckla de unga spelarna.

 – Alla klubbarna som är med i Svenska ishockeyförbundet har ju egentligen riktlinjer och direktiv från förbundet som vi ska följa. Där har man också ändrat om och vill ha en större breddverksamhet. Vi ser ju att det är från bredden som eliten kommer, säger Stefan Nilsson.

Att satsa på breddverksamhet är dock en utmaning med föräldrar som lägger sig i och vill styra tränarnas arbete.

– De flesta tränare som lägger av och inte orkar gör det för att det är för mycket föräldradiskussioner. De sitter på läktaren, tittar och har sina synpunkter istället för att låta utbildade tränare ta hand om det. Jag tycker att vi har ett problem med att föräldrar gärna vill uppleva det de själva inte fått uppleva genom sina barn, säger han.

Stefan Nilsson menar att det kommer att bli diskussioner med föräldrar nu i början med anledning av de nya styrdokumenten där föreningen vill satsa mer på breddverksamhet.

– Vi har satt tydligare mål och på så sätt kan vi tydligare förklara för föräldrarna att det är detta som gäller i de olika åldrarna. För det är många föräldrar som kan tycka att deras grabb eller dotter borde vara med här eller där. Är vi tydliga i dokumenten så ger vi också tränarna möjligheten att låta fler delta på matcherna i de olika nivåerna, säger han.

Stefan Nilsson menar också att man inte borde vara så inriktad på att alla ska få spela i sin egen åldersgrupp eftersom hockey är en hård sport där risken för skador är stora. Han tycker att det istället borde vara färdighet och fysisk utveckling som avgör vilken grupp man ska spela i.

– Förr i hockeyn hade man A,B,C och D-pojkar. Det vill säga att man var äldst ett år och man var yngst ett år. Jag tror att det också är en väg att gå för många klubbar. Kanske även för de stora klubbarna att se till att det blir mindre hets kring att just mitt barn ska vara med i sin egen åldersgrupp utan du kanske behöver gå ner någon gång eller upp någon gång. Lika barn leka bäst på något sätt.

Är det här en diskussion som ni har?

– Det förs en diskussion hela tiden och det förs en diskussion mellan klubbarna inom Skånes Ishockeyförbund. För det är också Skånes Ishockeyförbund som ska hjälpa till och se till att det blir den typen av indelning.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista