Misstänkte läkarens gård
1 av 2
Misstänkte läkarens gård. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Läkare bunker människorov.
2 av 2
Skiss över cellen. Foto: Polisen.

Bunkerläkaren döms till 10 års fängelse

1:13 min

Den 38-årige läkare som misstänks för att ha drogat och fört bort en kvinna och hållit henne inspärrad i en bunker på sin fastighet i nordöstra Skåne döms av Stockholms tingsrätt till 10 års fängelse

Mannen döms för människorov medan tingsrätten friar honom för grov våldtäkt. Han ska även betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Tingsrätten anser inte att bevisningen räcker för att det ska vara ställt bortom rimligt tvivel att läkaren har genomfört ett samlag med målsäganden när hon var drogad och friar alltså honom därför på den punkten.

I ett pressmeddelande skriver Stockholms tingsrätt att skälet till det långa straffet är att läkaren har planerat gärningen minutiöst och under lång tid och utsatt målsäganden för allvarliga risker genom att medicinera henne och hålla henne inspärrad under mycket obehagliga former i den ljus- och ljudisolerade bunkern.

Tingsrätten skriver att de grundat domen framförallt på det som målsäganden har berättat och den omfattande skriftliga bevisningen.

Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas till 15-16 års fängelse för människorov och grov våldtäkt.

Mannen har hela tiden nekat till våldtäkt, och hans försvarsadvokat har menat att det inte finns tillräckliga bevis för mannen skulle ha gjort kvinnan illa eller utnyttjat henne sexuellt.

Brottsmisstankarna har bestått av att mannen i september ska ha drogat en kvinna i centrala Stockholm och genomfört ett samlag med kvinnan.

Därefter har han enligt åtalet fört bort och transporterat kvinnan till sin fastighet i Nordöstra Skåne och hållit henne inspärrad i bunkerliknande byggnad, inuti ett slags garage, under närmare en vecka.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista