Elias Trulsson, elin hansson och Frida jendborn på Riksgymnasiet i Kristianstad.
Elias Trulsson, Elin Hansson och Frida Jendborn på Riksgymnasiet i Kristianstad. Foto: Victor Eriksson/Sveriges radio.

Få aktiviteter som passar alla

1:21 min

Unga med funktionsnedsättning glöms bort när det vankas sportlov i Skåne. På kommunernas hemsidor är informationen om tillgängliga aktiviteter otydlig.

Endast tio av de skånska kommunerna informerar om aktiviteter som är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, det visar en undersökning som omsorgsföretaget Humana har gjort. Elin Hansson och Elias Trulsson tycker att kommunerna tydligare borde informera om det går att delta med till exempel permobil.

– Man drar sig kanske från att hitta på fritidsaktiviteter just för att man inte vet om de är anpassade, säger Elin Hansson

– Luftgevärskytte kan ju gå, men ridning nja. Det hade ju varit bättre om de hade markerat ifall man kan göra det eller inte, säger Elias Trulsson och bläddrar i Kristianstad kommuns sportlovsbilaga.

Bordtennis och hajk

Av kommunerna i Skåne är det Ystad som tydligast märker ut vilka av sportlovsaktiviteterna som är handikappanpassade. I Tomelilla finns en mängd lov-nöjen listade på kommunens hemsida till exempel bordtennis, luftgevärskytte och hajk. Men det kan vara svårt att veta om det går att delta med till exempel rullstol.

– Det framgår ju inte med tydlighet men ibland räcker det med rubriken. Och de aktiviteter som är i Tomelilla kommuns verksamhet är ju helt tillgängliga.

Men hade det inte gått att märka ut de aktiviteter som är tillgängliga?

– Det har vi inte gjort men det kan vi absolut fundera på till nästa år, säger Marina Hansson.

Kommunerna rädda

– Det kan vara så att kommunerna inte gör någon märkning för att de är rädda att folk ska tycka att de delar upp människor för att de är olika. Men det är ju för att alla kunna veta vad de kan göra på fritiden, säger Elias Trulsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista