Inge Eriksson, kursansvarig.
Inge Eriksson, kursansvarig. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Europeisk sommarkurs i Hässleholm

1:21 min

Idag börjar ansökningsperioden till sommarens högskolekurser. För andra gången anordnas i Hässleholm en internationell kurs med europafokus.

Kursen är ett samarbete mellan Europaforum Hässleholm och Malmö högskola som under tio dagar i augusti flyttar över verksamheten till Hässleholm.

– Man får förbereda sig på en kurs som är lite mer än en traditionell högskolekurs. Det är en möjlighet att möta politiker, tjänstemän organisationer och medborgare, säger Inge Eriksson, kursansvarig.

Europeiskt mingel

Sommarkursen vars fullständiga namn är European cooperation and the nordic dimension – Past, present and future challenges är i år utökad till 7,5 högskolepoäng. Genom seminarium, föreläsningar och deltagande observationer kommer europeikt samarbete och framtidens utmaningar att diskuteras. Tanken är att studenterna sedan ska tillämpa det de lärt sig när de besöker Europaforum Hässleholm för att intervjua ledande politiker och ambassadörer. Och nu väntar Inge Eriksson på att folk ska börja söka till de 25 studieplatserna.

– Vi hoppas att det är människor i olika åldrar och bakgrunder. Vi hoppas på fler sökande från Hässleholm men också en internationell studentgrupp.

Högskolan till Hässleholm

Inge Eriksson som vanligtvis bedriver Europastudier på Malmö Högskola tycker att det är viktigt att akademin kommer till Hässleholm.

– Istället för att söka sig till Malmö kan man befinna sig Hässleholm. Man är på hemmaplan, vi kommer till dem istället för att de kommer till oss. Då sänker vi tröskeln för att möta akademin och för oss är det viktigt för vi möter en annan verksamhet än den vi vanligtvis befinner oss i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista