Göran Sevebrant, (M) ordförande kommunrevisionen
1 av 2
Göran Sevebrant, (M) ordförande kommunrevisionen Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Radovan Javurek
2 av 2
Radovan Javurek, folkpartist och ordförande i arbete- och välfärdsnämnden i Kristianstad. Foto: Agnes Henriksson/Sveriges Radio
Eftermiddag med Conny

Olaglig amnesti för bidragsfusk

1:54 min

Den amnesti som Arbete och välfärdsnämnden i Kristianstad utlyst för bidragsfusk är olaglig. Det menar kommunrevisorerna i en rapport som offentliggjordes idag.

Kommunen har en skyldighet enligt lag att kräva tillbaka pengar och göra en polisanmälan, där menar revisorerna att kommunen inte kan välja att inte följa lagen.

Kommunrevisionens ordförande Göran Sevebrant (M) menar att om man har avgivet ett felaktigt belopp i sin ansökan till exempelvis försörjningsstöd och fått en utbetalning, där det felaktiga beloppet ligger till grund för utbetalningen, så måste man enligt lag anmäla detta till polis- och åklagarmyndigheterna.

– Den enda gången man kan göra självrättelse, enligt lagen, är att man anmäler före någon utbetalning har skett.

I Kristianstads kommun testar man en bidragsamnesti, som innebär att fram till den 11 mars får personer som får något slags bidrag från Arbete- och välfärdsförvaltningen gå in och rätta sina uppgifter utan att bli polisanmäld för bidragsfusk och inte heller bli krävd på pengar för den tid som gått då man haft felaktiga uppgifter.

– Vi vill se en helhetsbild av vad ett sådant här försök gör för nytta.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista