Linnea Mårtensson och Nora Rynborn är två av de drygt 70 elever som pluggar på Norretullskolan på lovet.
1 av 2
Linnea Mårtensson och Nora Rynborn är två av de drygt 70 elever som pluggar på Norretullskolan på lovet. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio
Lärarna Fredrik Svensson och Håkan Hedin undervisar i matte.
2 av 2
Lärarna Fredrik Svensson och Håkan Hedin undervisar i matte. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio

Stort intresse för att plugga på lovet

1:41 min

Drygt 70 elever, från tre skolor, har anmält intresse för att plugga på Norrtullskolan – på sportlovet.

Eleverna, som kommer från tre olika högstadieskolor, har delats in i fyra olika grupper beroende på ämne. Linnea Mårtensson och Nora Rynborn har valt att plugga matte. Just nu räknar de med bråk, kvadratrötter och volym.

– Jag vill ha ett starkt betyg. Jag har godkänt men jag vill att det ska bli ett starkt godkänt. För att jag ska klara matten på gymnasiet också, säger Linnea Mårtensson.

Även för Nora Rynborn, som siktar på vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet, handlar det om att förbättra sitt betyg i matematik.

– Jag vill få bättre betyg och det kan jag få genom att vara här, säger hon.

Sportlovslektionerna pågår från måndag till onsdag, fram till klockan 14 varje dag. Och eftersom eleverna fokuserar på ett ämne hinner de med betydligt mer än under tre vanliga skoldagar. Men trots att lektionerna är frivilliga, skulle Nora Rynborn egentligen hellre vara ledig.

– Det är trist. Jag vill också ha lov och kunna hitta på lite vad jag vill, istället för att sitta här i skolbänken,


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista