Olivia och Wilma Helgesson tycker det är skönt att fly verkligheten i tångbadet i Torekov. FOTO: Sveriges radio
Olivia och Wilma Helgesson tycker det är skönt att fly verkligheten i tångbadet i Torekov. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges radio

Här flyr barnen stress och telefoner

1:33 min

Under hela lovet finns det mängder av sport- och pysselaktiviteter för alla skånska barn som vill hålla igång. Men i Torekov finns det en aktivitet för dem som istället vill komma bort från all form av sysselsättning och bara koppla bort omvärlden för en dag. 

– Jag tänkte så här, att vi ska börja tidigt med barnen, människorna, så att de vet hur det är att må bra. Det är en bra start på livet tycker jag, säger Charlotte Jörgensen, chef över verksamheten på Warmbadhusets, om spadagarna för barn.

Inne på spat kan det vara svårt att tro att barndagarna är i full gång, för det är nämligen nästan knäppt tyst. I det enda gemensamma rummet viskar både barn och vuxna när de behöver säga något. Inte heller hörs eller syns telefoner som i vanliga fall alltid är närvarande i dagens samhälle.

– Jag tror det här är ett bra sätt att känna att man får koppla av. För det är mycket stress med telefoner, datorer och i skolan är det hög press. Det kan vara skönt att känna att man kan bli omhändertagen, säger Charlotte Jörgensen.

Wilma och Olivia Helgesson är två av barnen som testar på en av spadagarna och för dem är tystnaden och lugnet det bästa på hela dagen.

– Det är ändå bra, för man håller alltid på med sin telefon, men det behöver man inte göra här, säger Olivia Helgesson och får gehör från sin syster Wilma: 

– Det är mysigt att man inte håller på med telefonen hela tiden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista