Läkare bunker människorov.
1 av 3
Skiss över läkarens bunker. Foto: Polisen.
Läkare människorov bunker.
2 av 3
Del av fastigheten i nördöstra Skåne. Foto: Polisen.
Läkare människorov bunker.
3 av 3
Bland beslagen fanns p-piller till kvinnan. Foto: Polisen.

Tio års fängelse för bunkerläkaren

1:42 min

Tio års fängelse. Det är domen mot den 38-årige läkare från nordöstra Skåne som drogat och fört bort en kvinna och hållit henne inspärrad i närmare en vecka.

Omfattande skriftlig bevisning och kvinnans egen berättelse om vad som hände den där veckan i september. Det är vad Stockholms tingsrätt baserar domen på. Däremot anser man inte att bevisningen räcker för att även döma mannen för grov våldtäkt.

Enligt tingsrätten landade domen på tio års fängelse på grund av att läkaren planerat gärningen minutiöst.

– Gärningen har planerats i detalj och under mycket lång tid. Läkaren har inte lämnat någonting åt slumpen, säger rådman Caroline Hindmarsh.

– Han har dessutom utsatt målsäganden för nedsövning under en hel natt och vid upprepade gånger tillfört henne läkemedel vilket inneburit att hon varit helt utelämnad till honom.

Åklagare Peter Claesson yrkade på ett ännu längre straff men menar ändå att tingsrättens bedömning är rimlig.

– Jag tyckte kanske att människorovet kunde vara värt några år till men tio års fängelse är en högst adekvat påföljd. Sedan får vi fundera över om det finns anledning för hovrätten att pröva frågan.

En rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen begick gärningarna under påverkan av en psykisk störning, som dock inte ses som allvarlig. Advokat Mari Schaub anser att rätten inte tagit tillräcklig hänsyn till hennes klients psykiska ohälsa.

– Tio års fängelse är ett mycket långt straff och det finns inga jämförbara rättsfall. Jag anser att påföljden är ganska lång och att tingsrätten inte heller förstått hur allvarligt psykiskt sjuk min klient är, kommenterar hon.

Läkaren har själv berättat att han varit mycket deprimerad och att brottsplanen blev ett sätt för honom att hantera situationen. Men enligt tingsrätten så kan inte den psykiska störningen ses som en förmildrande omständighet. Rätten var enig i sitt beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista