Zerny Nilsson C4 Idéforum.
1 av 2
Zerny Nilsson på C4 Idéforum. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
C4 idéforum.
2 av 2
C4 Idéforum. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Uppfinnarverkstad uppmanas ta betalt av skolorna

1:24 min

Skaffa sponsorer och börja ta betalt. Det är kommunens budskap till C4 Idéforum i Kristianstad. Men på teknikverkstaden är man orolig att det minskade bidraget hotar verksamheten.

I december beslutade kommunstyrelsen att minska anslagen från 900 000 till 700 000 nästa år och 500 000 året efter det.

– Vi har inga andra pengar än det vi får från kommunen så vi kände redan i höstas att det börjar gå åt katastrofhållet, säger Zerny Nilsson, ordförande i föreningen C4 idéforum.

Vindkraft

Idag är det segelracing på C4 idéforum i Kristianstad. Elever från näsbyskolan har byggt segelbåtar av papper och pinnar och nu ska den snabbaste skutan koras i den fläktdrivna floden. Det kostar inget för skolgrupper att besöka uppfinnarverkstaden och Zerny Nilsson tycker att det är en viktig princip.

– Barnen tycker att det är intressant. De prylar vi har här kan du inte hitta ute på skolorna. Minskade anslag innebär att färre kan jobba här och då kan vi inte ta emot så många barn som vi hoppas på, säger han.

Måste hitta nya intäkter

Kommunstyrelsens ordförande  och Liberalen Pierre Månsson tycker att C4 Idéforum fyller en viktig funktion men menar att de minskade anslagen fortfarande är ovanligt generösa.

– Kristianstad kommun kan inte vara den enda finansiären utan de måste hitta andra privata finansiärer. Man måste prata med kommunerna runt omkring och man måste börja ta betalt av skolorna som besöker dem, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista