Gipsad handled, arkivbild
1 av 2
Gipsad handled, arkivbild Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Doktor Benny Ståhlberg, chefläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund och distriktsläkare på vårdcentralen i Tollarp.
2 av 2
Doktor Benny Ståhlberg, chefläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund och distriktsläkare på vårdcentralen i Tollarp. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Helene

Allt om frakturer och att bli gipsad

4:08 min

Vad är det som gäller när man blir gipsad och hur tar man hand om sig, så här i influensatider? Vår radiodoktor Benny Ståhlberg svarar på det och andra sjukdomsrelaterade frågor.

Doktor Benny Ståhlberg är chefläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund och distriktsläkare på vårdcentralen i Tollarp. Han är även vår radiodoktor. 

I dagens Förmiddag med Helene pratade vi frakturer och vad som gäller när man har blivit gipsad. Svullnader, högläge och hur man gör om man inte får stödja eller belasta den gipsade kroppsdelen.

Så här i skidåkartider tog vi upp den ökända "skidåkartummen" och vad som händer när man skadar den.

Slutligen konstaterade Benny och Helene att när våren och sommaren kommer så kommer även alla skador orsakade av barns lek i studsmattorna:

– Studsmattor, fotboll och hästidrott levererar mycket till ortopedklinikerna,Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista