Daniel Berlin. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio
Daniel Berlin. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio

Daniel Berlin får prestigefylld stjärna

5:46 min

Daniel Berlin som driver krog i Skåne Tranås får en stjärna i Guide Michelin. Tidigare har endast krogar i Stockholm, Göteborg och Malmö kunnat få stjärnor.

- Det är en boost för hela teamet som jobbar stenhårt med den här restaurangen, säger Daniel Berlin. 

En stjärna i de prestigefulla guiden kan få stora konsekvenser för en restaurang.

- Det kan betyda kraschade bokningssystem och fullt i månader framöver. Framför allt kan det innebära mycket mer internationella gäster, säger Karin Ericson, krogkritiker. 

Men för Daniel Berlin i Skåne Tranås blir det inte så stor skillnad. 

- Vi har väldigt hög beläggning redan innan och vi är nästintill fullbokade fram till juli. Vi har varit välkända internationellt tidigare också och vi ska också behålla de som finns i området, som är våra stamgäster, säger han. 

Nu har guiden ändrat så att även krogar utanför storstäderna kan belönas och en av de första att belönas är alltså Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås.

- Några av våra bästa restauranger finns på landsbygden så de har nog haft tryck på sig att utöka från städerna, säger Karin Ericson.

De nordiska restaurangerna i Guide Michelin presenterades i Köpenhamn klockan tio på onsdagsförmiddagen.

Guiden byter i år namn till Michelin Nordic Guide 2016.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista