Västra läktaren
1 av 3
Västra läktaren på Olympia är just nu bara ett fält med jord och byggmaskiner. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges radio
Norra läktaren på Olympia
2 av 3
Norra läktaren på Olympia sex veckor innan den allsvenska hemmapremiären. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges radio
Östra och södra läktaren
3 av 3
Östra och södra läktaren sex veckor innan premiären 2016. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges radio
Helsingborg

Så går byggnationen av Olympia

1:28 min

Det är sex veckor kvar till den allsvenska hemmapremiären för Helsingborgs IF och just nu är lagets hemmaarena, Olympia, en enda stor byggarbetsplats. Därför åkte vi till Olympia för att ta reda på hur det går med arbetet kring den nya arenan.

– Det går bra med bygget! Vi är halvvägs ungefär. Vi började riva i oktober 2014 och ska vara klara april 2017, säger Frederik Ericsson, arrangemangsansvarig hos HIF.

Södra och östra läktaren är i dag nästan klara. Rent byggnadsmässigt kommer där allt vara på sin rätta plats till premiären, men fortfarande kommer vissa tekniska installationer vara kvar att göra. Däremot kommer västra läktaren vara i uppbyggnadsfas under hela säsongen 2016. Vilket syns tydligt idag då ytan som läktaren kommer stå på just nu bara är ett stort jordfält med grävmaskiner på. Den sista läktaren, det vill säga den norra läktaren kommer däremot att kunna nyttjas under vissa delar av säsongen 2016 men just nu är där bara lite mer än en halv läktare och allt endast i betong.

– Vi har längtat i väldigt många år. Vi har varit lite eftersatt när det kommer till arenor. Om man tittar på hela Sverige har det ploppat upp nya arenor från höger och väster och för sexton år sedan var vi i framkant, men det senaste åren har vi varit nästan längst bak i det Allsvenska tåget. Men nu kommer vi få en fantastisk arena och vi hoppas helheten ska göra det mycket bättre, säger Frederik Ericsson

Vad är skillnaden mellan den gamla och nya arenan?

– Det är hela upplevelsen. Nu kommer alla platser bli tak- och vindskyddade runt om. Nu kommer alla platser bli bättre och du kommer få en annan totalupplevelse när du kommer hit. Det går inte att jämför egentligen. Förhoppningsvis ska fotbollen också bli bättre än det varit de senaste åren. Det är en helhet. Om alla trivs runt omkring så trivs man bättre på planen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista