Dimphy Van Uden, Bromölla
1 av 2
Dimphy Van Uden. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio
Stig Gerdin och Mathias Gerdin från Alternativet i Bromölla.
2 av 2
Stig Gerdin och Mathias Gerdin från Alternativet i Bromölla. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Kritiseras för hemliga flyktingplaner

1:16 min

Ett nytt boende för ensamkommande öppnar inom kort i Bromölla men många grannar och oppositionspolitiker känner sig överkörda.

En handfull överklaganden från grannar har kommit in till kommunen och många upplever att de inte fått tillräcklig information. Mathias Gerdin från det lokala partiet Alternativet i Bromölla menar att kommunen tydligare måste redovisa sina beslut, både när det gäller val av lokal och hyreskostnader.

– Vi har länge kämpat för mer öppenhet och för att folk ska få veta dessa kommunala angelägenheter. Man måste fråga de som bor runt omkring vad de tycker, säger han.

Rykten florerar

I den gamla företagslokalen i centrala Bromölla ska inom kort ett fyrtiotal ensamkommande flytta in men det är inget som kommunen gått ut med offentligt. Istället har ordet gått från mun till mun och på nätet är spekulationerna i full gång.

– Det känns som att de går bakom ryggen på oss. Vi är många som berörs och alla borde få veta det direkt istället för att man ska få höra det på omvägar, säger Dimphy Van Uden som bor i närheten av boendet.

Säkerhetsrisk

För att reda ut situationen har kommunjuristen Bo Johansson kallat in ett femtiotal närmast boende till ett informationsmöte i kväll. Han menar att tystnaden i detta fall har varit nödvändig.

– För det första har det inte varit bestämt var boendet skulle ligga, vi har haft flera alternativ. Sen är det en säkerhetsrisk. I landet har det förekommit bränder på sådana här anläggningar redan i planeringsstadiet och det är det vi har beaktat, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista