Jim Brithen, politisk vilde i  Ängelholm
Jim Brithen, politisk vilde i Ängelholm Foto: Privat

Lämnar Engelholmspartiet och blir politisk vilde

0:33 min

Jim Brithén som är en av frontfigurerna i Engelholmspartiet i Ängelholm hoppar av partiet och blir politisk vilde. Han lämnar partiet eftersom han tycker att det inte blivit det alternativ till andra partier som det var tänkt att bli.

- Det har blivit mer och mer som vilket annat traditionellt parti som helst, säger han.

Jim Brithén säger att Engelholmspartiets linje har varit att vara oberoende och ta ställning i varje sakfråga utan att göra generella uppgörelser med andra.

- Man skulle ha sin frihet att följa sina egna åsikter i slutänden i omröstningar och annat även om man skulle försöka lyssna av och försöka övertyga varandra, säger han. Men jag tycker inte att det har blivit så som grundavsikten var.

Engelholmspartiet fick nära tolv procent av rösterna i kommunvalet 2014. Det blev tredje största parti i Ängelholm och har sex mandat i kommunfullmäktige.

Jim Brithén är ledamot i kommunfullmäktige. Han har också flera andra politiska uppdrag, bland annat som ledamot i kommunstyrelsen. De politiska uppdragen tänker han behålla eftersom han tycker det är viktigt att stå för vad han lovat.

-  Det är så pass många som röstat på mig i valet genom att kryssa mitt namn att jag vill fortsätta att representera dem i politiken, säger han.

Stig Andersson som är förste vice ordförande i Engelholmspartiet och som grundade partiet tillsammans med Jim Brithén vill inte kommentera orsakerna till avhoppet närmare.

Han säger att han tycker det är rimligt att Jim Brithén behåller sin plats i kommunfullmäktige eftersom han är folkvald där. Däremot tycker han att Brithén borde lämna sina andra uppdrag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista