Simrishamns kommun
Marint Centrum i Simrishamn är en samarbetspartner för Campus Österlen. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges radio

Simrishamn drömmer om Campus Österlen

1:27 min

Ett Campus Österlen där Kristianstad Högskola kan erbjuda kurser och som ger yrkesutbildningar inom fiske eller palliativ vård. Det är förslag i en förstudie som Simrishamns kommun beställt för att få studier på högre nivå till Simrishamn.

Det var en motion från socialdemokraterna 2014 som satte igång planerna på att få till ett Campus Österlen för eftergymnasiala utbildningar i Simrishamn. I förstudien pekas nu livsmedel, kultur, fiske, och palliativ vård ut som lämpliga utbildningsområden som passar regionen.

Högskolan Kristianstad är i förstudien positiv till ett samarbete runt en yrkeshögskoleutbildninng i Simrishamn där även Bollerups Naturbruksgymnasium skulle ingå. Fokus skulle ligga på livsmedelsproduktion eftersom många producenter finns på Österlen.

- Vi har ju studenter ute på studiebesök hos livsmedelsproducenter på Österlen och kunde vi bidra till bättre kompetens i de här företagen så är ju det bra för hela branschen, säger Bitte Müller Hansen som är programansvarig för Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad.

Hon ser möjligheter i att högskolan hjälper till att ta fram en yrkeshögskoleutbildning på Campus Österlen och att Högskolan går in och ger kurser. Något som Högskolan gjort förr som på en YH-utbildning med inriktning teknik i Eslöv. Målgruppen skulle då vara personer i livsmedelsbranschen som vill vidareutbilda sig.

Den positiva förstudien gläder kommunalrådet Karl-Erik Olsson (S) som nu vill driva frågan vidare. Barn- och utbildningsnämnden kommer att fatta beslut om fortsättningen på drömmen om Campus Österlen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista