Person i rullstol får hjälp av undersköterska.
Person i rullstol får hjälp av undersköterska. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kommunal hemtjänst för dyr

1:30 min

Hemtjänsten i Tomelilla som drivs i kommunal regi är för dyr jämfört med den som drivs privat. Politikerna har därför satt upp ett krav; pressa kostnaderna innan sista mars annars finns ingen kommunal hemtjänstpersonal framöver.

När Tomelilla kommun gjorde bokslut för 2015 var hemtjänsten en stor minuspost. Enligt budget får hemtjänsten i egen regi kosta ungefär 60 kr mer per timme än den privata, men 2015 var skillnaden nästan 100 kr.

Dessutom hade behovet av hemtjänst i kommunen minskat kraftigt.

- Det är oacceptabelt om man har minskade volymer och högre förbrukning för då förbrukar man resurser som vi kunnat använda till förskola och skola, säger kommunalrådet Leif Sandberg (C).

Därför har kommunfullmäktige satt ett krav på en hemtjänstbudget i balans innan sista mars, annars tas beslut om konkurrensutsättning.

Men kanske är kraven orealistiska. Den privata hemtjänsten sker i Tomelillas centrum, medan den kommunala i huvudsak finns på landsbygden. Men kringtiden, alltså resorna, har ändå jämförts rakt av enligt samma schablon.

- Det är det jag vill titta närmare på så att vi inte jämför äpplen och päron, säger socialchefen Madeleine Moberg.

Men hon säger också att kostymen har varit för stor. Det kan därför också bli fråga om en omfördelning av hemtjänstområden eller omorganisation. Hon har beställt en extern granskning som ska vara klar innan 31 mars, när politikerna ska titta på frågan igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista