Biltjuv
Biltjuv Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio

Färre efterlysta bilar hittas

1:29 min

Bilstölderna i Sverige fortsätter att minska stadigt. Bara runt en tredjedel så många bilar blir idag stulna som för tio år sedan, enligt statistik från Larmtjänst AB.

Trots att bilstölderna överlag minskar så är det en högre andel av de stulna bilarna som aldrig återfinns och kan återlämnas till sina ägare. Högst är den siffran i Skåne där 22,5% av de efterlysta bilarna aldrig kan återlämnas till sina ägare. I Gotlands och Västernorrlands län är den siffran 9,1%. Förklaringen till detta tros enligt Niclas Antonsson, som är utredare på Larmtjänst AB, vara närheten till kontinenten.

– Det sker minimal kontroll på de fordon som lämnar Sverige, säger Niclas Antonsson.

Den största anledningen till att bilstölderna blir färre är att gamla bilar utan sofistikerade säkerhetssystem successivt tas ur bruk. Samtidigt ersätts de av nyare bilar med elektroniskt stöldskydd. Förra året efterlystes 8 908 bilar jämfört med 28 793 år 2005.

1998 började man tillverka bilar med elektroniskt stöldskydd vilket innebar att biltjuvarna inte längre kunde tjuvkoppla bilar för att kapa dem. Detta har lett till att sju av tio bilstölder på nyare bilar sker genom att tjuven kommer över nyckeln till bilen.

– Det fick ju till följd att den fladdrige pundaren i afghanpäls och med en lång skruvmejsel, han gjorde sig inte besväret,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista