Barn som spelar ishockey.
Barn som spelar ishockey. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Eftermiddag med Conny Emmelin

Det går inte att förutse vilka som blir bra

5:21 min

Ha kvar så många som möjligt så länge som möjligt för det ger bäst resultat. Det säger Jesper Fundberg som är lektor i idrottsvetenskap vid Malmö Högskola. Detta med anledning av att Rögle BK nu ändrat inriktning på sin ungdomsverksamhet.

Förra året kunde P4 Kristianstad avslöja att 13-åringar petades ur Rögles ungdomsverksamhet eftersom de inte ansågs hålla måttet. Detta gjorde att Ängelholms kommun hotade med att dra in driftsbidraget till klubben om inte något ändrades. Nu är en ny handlingsplan framtagen av Rögle BK och i stora drag går den ut på att alla som vill ska få spela i klubben fram till de är 15 år gamla.

Men vad säger forskningen om ungdomsverksamheten inom idrotten, vilket är det bästa sättet att få fram framtida stjärnor?

- Så många som möjligt så länge som möjligt ger både en ger bra bredd och en bra elit, säger Jesper Fundberg som är lektor i idrottsvetenskap vid Malmö Högskola.

Han menar att det finns många internationella och nationella studier som visar att det är helt omöjligt att förutse vilka som blir bra tidigt i åldrarna.

Tror du att fler klubbar runt om i landet kommer att anpassa sin verksamhet efter den forskningen?

- Jag ser att det finns allt fler distrikt och klubbar inom fotbollen som försöker ha så många som möjligt kvar så länge som möjligt, säger han.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista