En sjuksköterska på hembesök hos cancerpatient. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nytt vårdavtal ska gynna svårt sjuka

4:30 min

I sin största vårdsatsning på decennier hoppas Region Skåne införa hemsjukvård för de svårast sjuka. Enligt planerna ska länets uppemot 25 000 patienter få hembesök av läkare i stället för att söka vård på egen hand.

De kommer att uppleva en mycket större läkarkontinuitet och trygghet än i dag.

– Att kunna få hem en doktor inom två timmar tillsammans med en sjuksköterska, det tror vi skapar trygghet, säger han.

Det handlar om våra kroniskt sjuka. Den grupp som står för en stor del av den totala vårdnotan. Det rör sig om människor som är till åren komna och som med tiden samlat på sig, inte bara erfarenheter och livsöden utan även diagnoser och mediciner. Det handlar om personer, så svaga att de har svårt att ta sig till sin egen vårdcentral. 

Behövs nya rutiner

Enligt beräkningar från Region Skåne handlar det om närmare 25 000 personer, motsvarande befolkningen i Höganäs kommun. Men inte nog med att de redan tillhör några av länets mest sjuka. Den vård som de får håller heller inte den kvalitet som den borde, enligt Region Skåne. Därför, menar man, behövs nya rutiner inom vården.

Carina Nilsson (S) är kommunalråd i Malmö. Hon tillhör den grupp som valts ut att representera de skånska kommunerna i förhandlingarna om framtidens vård.

– Jag tror att många har varit med om situationen att man har hemsjukvård och så blir man lite sämre och då uppstår en diskussion, ska man in till akuten.

Då hamnar man på akuten i nio timmar utan mat och sen åker man hem igen. Det är precis det som det här avtalet ska undvika.

Att det rör sig om en grupp patienter som behöver extra stöd och hjälp tycks alla vara överens om. Men hur vårdkvaliteten ska höjas och på vems bekostnad är en betydligt hårdare nöt att knäcka.

Oense om kostnader

Enligt ett aktuellt förslag ska regionen stå för kostnaden för de läkare som ska stå i ständig beredskap att hjälpa de sjuka. Men förutom läkarvården behövs även sjuksköterskeinsatser och dessa ska, enligt förslaget, bekostas av respektive kommun där patienterna bor.

Det är denna kostnad man hittills varit oense om. Flera skånska kommuner befarar att kostnaderna för dem, kommer att skjuta i höjden, som en följd av det nya vårdavtalet. Sedan flera av dem lyft frågan om de förväntade kostnaderna har avtalsskrivandet blivit försenat.

Nu, nästan ett år senare än planerat, ser det ut att närma sig kontraktsskrivning. Men ännu finns några skånska kommuner som inte fått de svar de önskat. Svedala är en av dem. Kommunalrådet Linda Allansson-Wester (M) berättar att hon tänker göra allt hon kan för att kostnaderna inte ska skena iväg.

Vi ser till helheten, vi vill ha en bra skola, en bra vård. Då måste vi ta ansvar för att vi kan finansiera det.

– Då måste man, även om det kan låta träligt och hårt, prata pengar, säger hon.

Nya vårdformer

Det befintliga vårdavtalet som nu förhandlas är 24 år gammalt. Det ingicks i en tid när sjuka vårdades på inrättningar, antingen i landstingens eller kommuners regi. Såväl region som kommun tycks i dag föredra att vårda de sjuka på andra platser än sina vårdinrättningar. Hemma hos de sjuka själva exempelvis.

– Vi har ju lagt ner många vårdboende, för när man frågar människan det gäller ska det mycket till innan man vill flytta ifrån sitt eget hem, säger Carina Nilsson.

Oberoende av vad de skånska kommunerna tycker är Region Skåne berett att gå in stort på det nya vårdavtalet. Över hundra miljoner kronor per år räknar man att vårdreformen kommer att kosta.

– Får vi läkarstödet att fungera som det är tänkt, kommer det bli mindre inskick till akutmottagningar, så där "spar vi då" pengar, men framförallt så spar vi lidande för den enskilde, säger Ulf Kvist.

På väg mot beslut

De kommande månaderna väntas vårdavtalet skickas ut för beslut. Region Skåne är först ut, därefter blir det upp till respektive kommun att ta ställning. Ulf Kvist har inte missat att diskussionerna på sistone kommit att handla mer om ekonomi än om patienterna. 

– De som är äldre och mest sjuka i dag är de som såg till att bygga upp den välfärd som vi andra har surfat på, säger Ulf Kvist.

Det känns det oerhört angeläget att vi som samhälle tar ansvar för dem när de nu börjar bli sjuka och krassliga i slutet av sina liv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista