Abdelilah Cammah från Simrishamns friidrottsförening och Lova Bergström, Österlens Ridklubb, var i Ystad på möte om idrott och integration. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.
Abdelilah Cammah och Lova Bergström. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.

Skånsk idrott gör integration lättare

3:13 min

Skåneidrotten satsar just nu extra på idrott och integration. Man vill göra det lättare för nyanlända och asylsökande, både barn och vuxna, att delta i föreningsverksamhet.

På torsdagskvällen samlades idrottsföreningar från sydöstra Skåne för att få vägledning och stöd för att jobba med satsningen.

– Idrotten i sig är ju en frizon där man möts på lika villkor och där man har möjlighet att utveckla språk, socialt nätverk och sin hälsa på ett naturligt sätt, säger Thomas Tecle, integrationskoordinator på Skåneidrotten.

– Det var flera föreningar igång redan innan vi fick det här utvecklade uppdraget, och det är många som hör av sig, säger han.

För att berätta om integrationsarbetet har Skåneidrotten träffar med föreningar runt om i Skåne, och på torsdagen var man i Ystad Arena för att träffa idrottsföreningar från sydöstra Skåne.

På mötet fick klubbarna råd om hur de kan jobba med integration och vilket stöd de kan få. Bland annat var Rädda Barnen på plats för att berätta om vad som kan vara viktigt att tänka på i mötet med barn och unga.

Jonny Forsberg från Sjöbo IF berättade om "Fotboll för alla" där Sjöbo IF ordnar fotbollsträning för ensamkommande i kommunen.

– Det har gett massor. Vi har 25 stycken som är med i våra lag och vi har mellan 25 och 30 stycken som kommer till mig på Fotboll för alla varje gång.

Det var flera olika slags idrotter som var representerade på mötet i Ystad igår kväll, förutom fotboll även till exempel karate, dans, ridning, innebandy och friidrott.

Abdelilah Cammah från Simrishamns friidrottsförening var en av dem som kom till mötet. Han berättar att det är många ensamkommande som kommer till hans träningar och att han tycker att det är viktigt att de då får testa flera olika slags idrotter, som basket, handboll och volleyboll.

– Det är mitt mål, jag vill lära dem grunden till olika idrotter, så det blir lättare att komma in i olika föreningar i samhället, säger han.

Från Österlens ridklubb var Lova Bergström på plats. Hon tyckte det var intressant att höra vad olika klubbar tänker, för alla ska känna sig välkomna och för att skapa trygghet och gemenskap. Samtidigt ser det olika ut från sport till sport, säger hon.

- Det är jättekul så som Sjöbos fotbollslag gjorde med spontana träningar, det är lite svårare med hästar. Men det är jättekul att bli inspirerad hur man skulle kunna göra. Vi har ensamkommande flyktingbarn som kommer och rider ibland, skrittar ut en runda och borstar hästarna. Det är något vi kommer att fortsätta med, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista